Immigrationsreformer, udokumenteret migration og pesokrise
Da Bracero-programmet bliver nedlagt, bliver det begyndelsen på en ny migrationsæra, der er domineret af udokumenteret immigration fra Mexico til USA. Stigningen i den udokumenterede immigration fra Mexico til USA medfører en række store immigrationsreformer i USA og en tid med stor økonomisk usikkerhed i Mexico.
I 1965 bliver der implementeret en ny immigrationslovgivning i USA. Det er den første af en lang række reformer, der i de følgende årtier bliver implementeret med det overordnede formål at give USA større kontrol og mulighed for at begrænse immigrationen til landet. Den nye lovgivning giver fra starten store udfordringer for de amerikanske arbejdsgivere, da de nu har sværere ved at bringe legal arbejdskraft til USA. Migrationen til USA er i 1965 en integreret del af det strukturelle og økonomiske system. Det fortsatte behov for arbejdskraft i USA og mange mexicaneres fortsatte behov for at finde arbejde tvinger mexicanerne til at krydse grænsen uden visum. Hvor migrationen fra Mexico til USA tidligere var cirkulær, fordi mexicanske arbejdere rejste frem og tilbage mellem Mexico og USA, er migrationen nu præget af at være udokumenteret og mere permanent. De mexicanske migranter ønsker at blive boende i USA.
Mexico træder ind i en periode med store økonomiske udfordringer. I starten af 1970’erne er den offentlige gæld i Mexico vokset, og inflationen eksploderer. De økonomiske udfordringer fører til en økonomisk krise og en devaluering af pesoen. Det betyder, at pesoens kursværdi falder og bliver mindre værd. Mellem 1984 og 1989 stiger antallet af fattige i Mexico fra 20 millioner til 26 millioner. Den ekstreme fattigdom er stadig mest udbredt i landområderne, hvor næsten halvdelen af husholdene lever i ekstrem fattigdom. Familierne bruger forskellige strategier for at overleve. Flere kvinder kommer ind på arbejdsmarkedet, og mange emigrerer til USA for at finde arbejde.
I takt med at den illegale immigration stiger, sker der også noget med den måde, man taler om migranterne på i USA. Uligheden i USA er stigende, og migranterne fra syd bliver i højere og højere grad opfattet og omtalt som en trussel mod nationen. Immigrationen bliver nu fremstillet som en ”krise” i amerikanske medier. I begyndelsen bliver der brugt maritime metaforer til at beskrive mexicanernes immigration til USA: ”rising tide” (stigende tidevand), ”tidal wave” (tidevandsbølge) og ”flooding” (oversvømmelse). Efter noget tid ændrer metaforerne karakter og bliver mere krigeriske og aggressive. Nu fremstilles mexicanerne som ”alien invaders” (fremmede angribere), der invaderer landet, og de amerikanske myndighederne må beskytte sig selv mod angreb. Det dramatiske medie-billede af en grænse under angreb inspirerer også politikere, forfattere og bureaukrater. Præsident Ronald Reagan udråber immigrationen som en trussel mod den nationale sikkerhed. I 1976 udgiver kommisæren for immigrationsmyndighederne artiklen ”Illegal Aliens: Time to Call a Halt!”. Billedet af migranterne som angribende, fjendske fremmede, der truer USA’s suverænitet, påvirker også den almindelige amerikaners holdning til migranterne, og USA oplever en stigende konservatisme i forhold til immigrationsspørgsmålet.
Efter pesokrisen i 1980’erne forsøger Mexico sig med forskellige økonomiske justeringer for at sikre stabilitet i landet. Mexico indgår bl.a. en frihandelsaftale med USA og Canada (NAFTA), hvilket åbner op for nye industrier, og mindsker landets afhængighed af oliereserverne. Formålet med NAFTA er at skabe flere og bedre jobs i Mexico og på den måde bremse den illegale emigration til USA. Aftalen har dog ikke helt de tilsigtede konsekvenser. Emigrationen falder nemlig ikke. Den stiger. I takt med at den udokumenterede immigration stiger i USA, kommer der større og større fokus på illegale migranter. I løbet af 1970’erne og 1980’erne skærper USA grænsekontrollen. Dog bliver det nemmere for migranter, der allerede bor i USA, at få arbejds- og opholdstilladelse. Det fører til, at over tre millioner mennesker ændrer status fra illegal til legal migrant i starten af 1990’erne. Det bliver desuden nemmere for migranter, der bor i USA, at få deres familier til landet. Hvor mange familier tidligere var afhængige af de midler manden kunne bringe hjem til familien, får kvinderne nu både mere indflydelse, et større netværk og mulighed for at arbejde. De amerikanske immigrationsreformer har ikke den ønskede effekt i forhold til at skærpe tilstrømningen af udokumenterede migranter, men den får stor betydning for de migranter, der kom illegalt til USA, som nu får mulighed for at få permanent opholdstilladelse og senere statsborgerskab.
(Baggrundsfotoet er taget af Charles O'Rear den 1. maj 1972 og viser en kø af landarbejdere, der er blevet fanget af grænsekontrollen ved Calexico efter at have indvandret ulovligt til USA). Kilde: The U.S. National Archives via Flickr)